No matching items found, resetting filter to ALL

Informaciona privatnost

Digitalna prava i slobode u Srbiji na prelazu godine – privatnost i dalje bez adekvatne zaštite

SHARE Fondacija je u periodu monitoringa digitalnih prava i sloboda u Srbiji od novembra 2018. godine do marta 2019. godine zabeležila oko 40 slučajeva povreda digitalnih prava. Preko polovine ...
Pročitaj još
btr

Da li su poznate lokacije novih kamera za nadzor i rizici po ustavna prava građana?

Svi dokumenti o javnoj nabavci opreme za video nadzor u Beogradu zaštićeni su stepenom tajnosti “Poverljivo”, dok nam informacije o novom sistemu za prepoznavanje lica i tablica vozila moraju ...
Pročitaj još

Mediji i zaštita podataka o ličnosti (video)

Mediji imaju priliku da zahvaljujući podacima publike razviju inovativne biznis modele i svojim uslugama daju dodatnu vrednost. Međutim, nova pravila zaštite podataka o ličnosti važe za medije ...
Pročitaj još

Mediji i zaštita podataka o ličnosti – profit ispred privatnosti građana

U susret novom Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, SHARE Fondacija je u saradnji sa USAID projektom jačanja okruženja za održivost medija sprovela istraživanje o ulozi podataka o ličnosti u ...
Pročitaj još

Andrej Petrovski o forenzici informacionog ratovanja

Direktor SHARE CERT-a Andrej Petrovski govori o informacionom ratovanju i ulozi algoritama i internet platformi u tom procesu.
Pročitaj još

Zadržavanje podataka o komunikaciji u Srbiji: Koliko smo pod nadzorom?

Pregled stanja u 2017. godini U kontekstu digitalnih tehnologija savremene komunikacije, zadržani podaci (metapodaci) predstavljaju podatke o komunikaciji, odnosno podatke o tome ko je s kim, kada ...
Pročitaj još

Prečišćena verzija novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Posle šest godina prav(n)e sage sa novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, konačno smo dočekali njegovo donošenje i stupanje na snagu. Primena je odložena do leta, tj. do 21. avgusta ...
Pročitaj još

Monitoring digitalnih prava i sloboda u Srbiji za 2018: godina povreda privatnosti

Kako se kraj godine približava, vreme je da se uvide trendovi i prikažu najznačajniji nalazi monitoringa digitalnih prava i sloboda SHARE Fondacije tokom 2018. godine. Bilo je zanimljivo pratiti ...
Pročitaj još

Treći presek stanja digitalnih prava i sloboda u Srbiji u 2018. godini: udari na anonimnost

Tokom najnovijeg perioda monitoringa digitalnih prava i sloboda u Srbiji za period od jula do oktobra 2018. godine, SHARE Fondacija je zabeležila ukupno 16 slučajeva povreda digitalnih prava i ...
Pročitaj još

Vratiti ustavnu garanciju u Zakon o zaštiti podataka o ličnosti

Pravno ograničenje kojim se policiji, obaveštajnim agencijama ili privatnim kompanijama omogućava da zadiru u privatnost građana samo kada je to propisano zakonom, izbrisano je iz Predloga zakona ...
Pročitaj još
Sledeće